Starten in het eerste jaar Vakken, skills en meer

Welkom bij ons op school! Zo ziet jouw eerste jaar eruit.
Na een welverdiende zomervakantie is het eindelijk zover: je start op GSG de mavo. Zo’n grote stap brengt veel vragen met zich mee. Daarom bieden we je in het eerste én tweede jaar een breed aanbod aan vakken aan.
#<Attachment id: 663414, content_type:

METEEN STARTEN MET SKILLS IN LEERJAAR 1



Hoe ziet het eerste jaar eruit?

We beginnen het jaar rustig. De eerste periode van het jaar gaat vooral over kennismaken met onze school en de leermethode, met minder druk op huiswerk en toetsen. Brugklasmentoren begeleiden je intensief en geven je meer ruimte zodra je zelfvertrouwen groeit. Naarmate het jaar vordert, dagen we je uit om steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ontwikkeling. Zo groei je langzaam maar zeker uit tot een zelfstandige en slimme doener.


Activiteiten die jouw eerste leerjaar bijzonder maken

Het Reeuwijk Project

Hierbij ontdekken de leerlingen op de fiets de verschillende landschappen binnen het Groene Hart, met aandacht voor het verleden, het heden en de toekomst.

Het Stuiterballenproject

Een jaarlijks terugkerend thema, waarbij de vakken wiskunde, biologie en natuurkunde samenwerken, op het gebied van krachten uit de natuur.


Stadswandeling

Bij geschiedenis maken we wandelingen door het stadscentrum van Gouda. Waarom zou je alleen leren uit boeken, terwijl je vlakbij zo’n mooi stadscentrum bent?


Suppen

Als het weer het toelaat, trekken de leerlingen eropuit om te gaan suppen op de grachten. Een sportieve belevenis die je de mooiste plekjes van Gouda laat zien.


DOCENTEN EN MENTOREN

Maak kennis met het mavo team


Onze docenten staan dagelijks klaar voor de leerlingen op de mavo. Dankzij hun inzet en de ondersteuning van medewerkers van de GSG Leo Vroman en andere locaties, hebben we een divers team met veel expertise.


#<Attachment id: 641708, content_type:
Mevr. S. van Nierop
Docent beeldende vakken en lifestyle
Mavo en Havo 2, 3 en 4
#<Attachment id: 641705, content_type:
Dhr. M. Lingen
Docent lichamelijke opvoeding en LO2
Mavo en Havo 2, 3 en 4

Veelgestelde vragen

Welke vakken heb je in de brugklas?

In de brugklas is er een combinatie van doe-vakken en theoretische vakken. De volgende lessen staan in de brugklas op jouw rooster: Nederlands, Engels, Frans, Duits, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, ICT,muziek, 2D (beeldende vorming), 3D (techniek), LO (gym), studievaardigheden, B-ST en mentorles. Voor meer informatie over de vakken die je krijgt kun je hier klikken

Is de sportklas voor alle niveaus?

De sportklas is in de brugklas een havo/mavo klas. Vanaf het tweede jaar is de sportklas alleen op mavo niveau. Gelukkig heb je op de andere niveaus ook LO-lessen zodat je lekker in beweging blijft.

Welke begeleiding is er voor leerlingen met dyslexie / dyscalculie?

Een leerling met een dyslexieverklaring heeft bepaalde faciliteiten bij ons op school. Als je een dyslexieverklaring hebt dan krijg je een dyslexie pas waarop de volgende standaardfaciliteiten staan:

  • - 20% extra tijd bij toetsen of bij opdrachten met veel leeswerk
  • - Lettertype Arial en lettergrootte 12 bij toetsen, opdrachten, readers etc.
  • - Duidelijke lay-out toetsen, opdrachten, e.d. :
    • Regelafstand minimaal 1,15
    • Meer witte vlakken tussen opdrachten
  • - Spellingscoulance bij Nederlands/Engels/Frans/Duits

De dyslexiespecialist van jouw leerjaar bespreekt de faciliteiten met de leerling. Ook adviseert hij/zij de leerling en ouders waar dit nodig is. De dyslexiespecialist houdt de vinger aan de pols en checkt regelmatig of er bijzonderheden zijn.

Iedere docent die aan jou lesgeeft wordt op de hoogte gesteld van het feit dat jij dyslexie hebt. Zo kunnen zij daar rekening mee houden. Aan jou vragen we om bij een toets een hoofdletter D op het toetsblad te schrijven, zo wordt de docent eraan herinnerd dat de toets op een andere wijze nagekeken wordt.