Dit zijn de vakken in de onderbouw
De eerste periode van het jaar gaat vooral over kennismaken met onze school en de leermethode, met minder druk op huiswerk en toetsen. Brugklasmentoren begeleiden je intensief en geven je meer ruimte zodra je zelfvertrouwen groeit. Naarmate het jaar vordert, dagen we je uit om steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ontwikkeling. Zo groei je langzaam maar zeker uit tot een zelfstandige en slimme doener.
Algemeen
Nederlands, Engels, Wiskunde (rekenen), LO,
Duits, Aardrijkskunde, Geschiedenis,
Economie, Burgerschap, BNS (Biologie,
Natuur- / Scheikunde)
Creatief
BV / Tekenen, Drama, D&O
Skills
Studievaardigheden, ICT, BST, Algemene vaardigheden
Activiteiten die jouw eerste leerjaar bijzonder maken
Hierbij ontdekken de leerlingen op de fiets de verschillende landschappen binnen het Groene Hart, met aandacht voor het verleden, het heden en de toekomst.
Een jaarlijks terugkerend thema, waarbij de vakken wiskunde, biologie en natuurkunde samenwerken, op het gebied van krachten uit de natuur.
Bij geschiedenis maken we wandelingen door het stadscentrum van Gouda. Waarom zou je alleen leren uit boeken, terwijl je vlakbij zo’n mooi stadscentrum bent?
Als afsluiting van het jaar is deze groep gaan suppen op de grachten. Een sportieve belevenis die je de mooiste plekjes van Gouda laat zien.
De dag begint...
Je spreekt met je vrienden af en fietst samen naar school.
Bij aankomst begroet je Rachid, de conciërge, en loop je naar je domein. Het eerste uur werk je zelfstandig aan je schoolopdracht. Daarna stel je wat vragen aan de docent, en voordat je het weet, gaat de bel.
Pauze! Je eet je appel gezellig met wat klasgenoten buiten op het schoolplein.
Na twintig minuten pauze begint de geschiedenis les. Na een korte uitleg van de docent gaan jullie naar buiten om de theorie in praktijk te brengen. Leuk!
De volgende bel klinkt al snel: tijd voor de grote pauze!
Voor het vijfde uur staat dus gym op het programma. Na de warming-up gaan jullie voetballen. Wat is die anderhalf uur snel gegaan – de schooldag is voorbij.
Je eet een broodje in de kantine en springt daarna op de fiets richting het sportveld. Want zomers sporten jullie lekker buiten.
Tot morgen!
de weg naar jouw diploma
Overgang en bevorderingsnormen mavo
Aan het einde van elk schooljaar evalueren je docenten jouw prestaties om te bepalen of je door kunt gaan naar het volgende leerjaar. Dit wordt niet alleen gebaseerd op je cijfers voor toetsen en opdrachten, maar ook op je werkhouding en de mate waarin je de belangrijkste leerdoelen hebt behaald. De eisen voor overgang naar een volgend leerjaar staan vastgelegd in onze bevorderingsnormen, die ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent op de volgende stap in je opleiding.
Het eindexamen en jouw diploma
In de bovenbouw van de mavo start jouw examenperiode. Hiervoor volg je het PTA. Door middel van schriftelijke en mondelinge examens in je gekozen vakken laat je zien wat je hebt geleerd. Na het succesvol afronden van je eindexamens ontvang je het mavo-diploma, wat je de mogelijkheid geeft om door te stromen naar de havo of een mbo-niveau 4 opleiding. Jouw diploma is een belangrijke stap richting de toekomst en verdere studies.
Programma van toetsing en afsluiting (PTA)
Gedurende je schooltijd op de mavo volg je een vastgesteld programma van toetsing, waarin duidelijk staat aangegeven welke toetsen en examens je moet afleggen. Dit programma helpt je om je leerproces te plannen en zorgt ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat er van je verwacht wordt. Het programma van toetsing is een leidraad die je ondersteunt bij het behalen van je doelen en het succesvol afronden van je opleiding.
Met een mavo-diploma
Zodra je in leerjaar 1 start, volg je een vierjarige route naar een mavo-diploma. Na deze vier jaar heb je verschillende doorstroommogelijkheden. Op GSG de mavo hoef je deze keuze pas in het laatste jaar te maken. De komende vier jaar ontdek je waar jouw talenten liggen, zodat je daarna alle mogelijkheden hebt om door te stromen.
Naar de havo
Na GSG de mavo kun je ervoor kiezen om jouw studie te vervolgen op de havo (mits je in zeven vakken examen hebt gedaan).
Naar het mbo
Daarnaast heb je de mogelijkheid om in te stromen op het mbo. Hier zal je instromen op niveau 4.
Veelgestelde vragen
In de brugklas hebben wij dakpan klassen, dit zorgt ervoor dat de studiekeuze al met een jaar wordt uitgesteld. Als jij bijvoorbeeld een havo/mavo advies krijgt dan word je niet in een havo brugklas of mavo brugklas geplaatst, maar in een havo/mavo brugklas. Je kunt zo al een jaar langer ontdekken en laten zien welk niveau het beste bij je past. De toetsen en opdrachten die voor een cijfer zijn worden daarom op twee niveaus beoordeeld.
Na het eerste leerjaar word je bevorderd naar een 2 mavo, 2 havo/mavo, 2 atheneum/havo of 2 atheneum+ klas. In het tweede leerjaar word je niet meer op twee niveaus, maar op één niveau beoordeeld. In 2 mavo natuurlijk op mavoniveau, in 2 havo/mavo op havo niveau, in 2 atheneum/havo op atheneum niveau en in 2 atheneum+ ook op atheneum niveau.
Hoewel je in het tweede leerjaar dus op één niveau les krijgt en wordt beoordeeld, geeft ons tweede leerjaar je nog wel de kans en ruimte om te ontdekken welk niveau bij jou past. Als je bijvoorbeeld van 1 havo/mavo naar 2 havo/mavo gaat, dan houden we tijdens het tweede leerjaar in de gaten of dit het juiste niveau voor jou is.